Share |

Marja Pirilä

Camera obscura -menetelmän valinta työvälineeksi vuonna 1996 oli luonteva jatko vuosia kestäneelle neulanreikävalokuvaukselleni. Molemmat ovat hitaita ja arvaamattomia tekniikoita ja pakottavat pysähtymään ja hiljentymään arjen keskellä. Lisäksi niissä kummassakin on olennaista itse tekemisprosessi. Ne haastavat kokeiluihin ja laajentavat valokuvauksen perinteisiä tapoja.

Ajatus sisätila/ulkotila -sarjan kuvaamiseen syntyi yöllisestä oivalluksesta: camera obscuraksi muutetussa huoneessa saisin yhdellä kertaa samaan kuvaan ihmisen, hänen huoneensa ja ikkunasta avautuvan maiseman – miten kokonaisvaltainen menetelmä ihmisen elinpiirin kuvaamiseksi! Alun dokumentaarinen idea laajeni pian uuteen suuntaan. Kuvista alkoi muotoutua paitsi ihmisen elinympäristön myös mielenmaiseman kartoitusta: muistojen, unien, pelkojen ja haaveiden heijastumia.
Valokuvaaja Marja Pirilän teoksissa arkinen maailma näyttäytyy odottamattomassa valossa. Camera obscura -tekniikkaan erikoistunut kuvaaja tallentaa hetkiä joissa ulko- ja sisätilat lomittuvat toisiinsa. Ikivanhan menetelmän avulla hän kartoittaa elinympäristöjä ja mielenmaisemia, houkuttaa alitajuisia tunteita päivänvaloon.
Carried by Light on läpileikkaus Marja Pirilän laajasta tuotannosta, jonka keskiössä ovat valo ja siitä lumoutuminen.

marjapirilalvarjaeriknet.jpg

Marja Pirilä: Camera obscura / Alvar & Erik, Rovaniemi, 2013