Share |

Metaria -ryhmä

Jyrki Pylvään johtama Metaria-ryhmä rikkoo tila-aika-jatkumon L'esprit de l'escalier -teoksellaan. Villa Roosan kesänäyttelyyn tehty ainutkertainen teos hyödyntää lisättyä todellisuutta: tekniikkaa, joka yhdistää todelliset ja virtuaaliset elementit.

L'esprit de l'escalier

"L'esprit de l'escalier" on hankalasti kääntyvä ilmaus, joka tarkoittaa melkein – mutta ei ihan – jälkiviisautta. Suoraan suomennettuna se tarkoittaa ”portaikon henkeä”.

”Tulevaisuudessa ihmisillä on käytössään laitteita, joilla he voivat tallentaa jokaisen kokemansa hetken. He eivät koe aikaa vapaana pudotuksena kuten me, vaan loputtomana kirjastona. He vaeltavat hyllyjen väleissä ja avaavat kirjan sieltä, toisen täältä. Heillä on valta pysäyttää ajan virta. Ja ehkä niin on hyvä. Ehkä se on vain asioiden luonnollista kehitystä.”

                                - P. Abendsen, Petrichor's Song (1966)

                    ____________________


L'esprit de l'escalier on koettavissa iOS- tai Android-laitteeseen ladatun ilmaisen Arilyn-sovelluksen avulla. Lataa sovellus osoitteesta arilyn.fi, käynnistä se ja katso kehystettyä kuvaa L'esprit d'escalier-tekstistä laitteellasi. Jos sinulla ei ole sopivaa laitetta käytössäsi, voit lainata sellaisen lipunmyynnistä. Voit halutessasi myös ottaa lipunmyynnistä tai kahvilasta mukaasi kopion teoksesta. Kokemus voi olla erilainen toisessa paikassa ja eri aikaan.

Metaria on keväällä 2015 perustettu esittävän taiteen ja teknologian ammattilaisista koostuva ryhmä, joka tutkii virtuaalisen läsnäolon kysymystä sekä fyysisen ja digitaalisen todellisuuden yhteensulautumista.

Teoksen toteuttivat: Jyrki Pylväs, Yuko Takeda, Aki Ala-Kokko ja Tuomo Karvonen.
Teos sisältää myös Petri Hytösen vuonna 1991 kuvaamaa videomateriaalia.
Tuotanto: Teatteri Circus Maximus, 2015

metaria-lesprit_de_lescalier.jpg